Efektywność energetyczna w naszym domu.

Podnoszący się standard życia wiąże się ze zwiększeniem powierzchni mieszkań, podniesieniem komfortu cieplnego i popularyzacją systemów klimatyzacji. Wszystko to powoduje wzrost zapotrzebowania na energię związaną z zamieszkaniem i użytkowaniem budynków. Ile energii tak na prawdę zużywamy w gospodarstwie domowym? Które elementy są najbardziej energochłonne?

Poniższy diagram przedstawia rozkład zużycia energii dla gospodarstwa domowego.

diagram1

Można zaobserwować, że największą część konsumowanej energii stanowi energia związana z ogrzewaniem. Wynika to z ilości strat generowanych podczas przemian energii z jej pierwotnej postaci, powstałych poprzez przenikanie przez przegrody budowlane, czy spowodowanych wentylacją. Aby zapobiegać energochłonności w tym obszarze należy odpowiednio docieplić budynek, zastosować zoptymalizowany system grzewczy, prawidłowo dobrać okna i system wentylacyjny.

Kolejnym pod względem konsumpcji energii elementem gospodarstwa domowego jest przygotowanie ciepłej wody użytkowej. Aby zmniejszyć zapotrzebowanie tego procesu można zastosować urządzenia wykorzystujące odnawialne źródła energii, np. pompy ciepła, kolektorów słonecznych, jako alternatywę dla bojlerów elektrycznych. Biorąc pod uwagę prognozowany wzrost cen energii elektrycznej, można spodziewać się szybkiego zwrotu inwestycji w tego typu instalacje.

Duże straty wiążą się również z przygotowaniem posiłków. Najprostszymi sposobami redukcji strat podczas gotowania są: stosowanie naczyń dobrze przewodzących ciepło, przykrywanie garnków pokrywką podczas gotowania, wybór odpowiedniej płyty grzewczej. Jeżeli chodzi o pieczenie najkorzystniej jest używać trybu z termoobiegiem i ograniczyć o minimum otwieranie drzwiczek podczas pracy urządzenia. Częste zaglądanie do wnętrza piekarnika może zwiększyć zużycie prądu o około 10%.

W ogólnym ujęciu, aby zmniejszyć ilość zużywanej energii należy zwrócić uwagę na sprawność nabywanych urządzeń. Podczas pracy sprzętów część wytworzonej energii jest zużywana w efektywny sposób, pozostała nazywana jest energią strat. Sprawność wielkością opisująca stosunek przetworzonej energii użytecznej do energii dostarczonej. Oszczędzania energii polega na zwiększeniu energii użytecznej i zmniejszeniu wielkości energii nieużytecznej.

Kolejny diagram przedstawia rozkład zużycia energii elektrycznej dla gospodarstwa domowego pożytkującego energię elektryczną na zasilanie sprzętu AGD, RTV oraz oświetlenia.

diagram2

Dla sprzętów AGD powstały specjalne klasy energetyczne  ( A++, A+, A, B, C, D, E, F, G). Do klasy A++ kwalifikowane są urządzenia najbardziej efektywne, do klasy G – najmniej.

W jaki sposób sterować zużyciem energii wyposażenia domu?

  • Lodówki i zamrażarki powinny być sytuowane w odpowiedniej odległości od źródeł ciepła, poza zasięgiem promieni słonecznych,
  • W czajnikach elektrycznych należy gotować tylko taką ilość wody, jaka w danym momencie jest potrzebna,
  • Nie należy pozostawiać urządzeń podłączonych do prądu, w trybie czuwania. W takim trybie urządzenie jest w gotowości do szybkiego włączenia, cały czas pobierając energię.
  • Do oświetlenia najlepiej używać żarówek energooszczędnych, które zużywają ok. 1/5 energii elektrycznej, jaką potrzebuje konwencjonalna żarówka, tzn. zwykła żarówka tradycyjna o mocy 25 W odpowiada żarówce energooszczędnej o mocy 5 W.

Metody i sposoby oszczędzania energii, minimalizacji strat, zależą od naszej świadomości, pomysłowości i rozsądnej organizacji pracy z urządzeniami. Korzystając z energii elektrycznej w zrównoważony sposób skutkuje zyskiem dla portfela i dla środowiska.

Zaufali nam.